2015. január 8., csütörtök

Beszámoló

 Kattints a képre!

Magyar Turista
2015. január




Hunok Rómában

Nyeregben indultunk és csengőszóval az Örök Város felé. 14 nap múlva csengőszóval, még mindig nyeregben, meghatottan gurultunk be a Szent Péter térre. Majd ezerhatszáz kilométer letekerése után szinte katartikus örömmel emeltünk fejünk fölé a bicikliket. Igazi út volt. Zarándoklat - hegyen-völgyön, tengerparton és persze a lélek ismeretlen tájain. Mert senki nem tudta, hogy mennyit bírnak majd az izmai, meddig tart az akarat.
Végigszáguldottuk a dombos-hegyes Szlovéniát. Megcsodáltuk a gyönyörű kisvárosokat, és a tágas szava-parti Ljubljanát. Az Alpok felől törtünk be Itáliába, s amint lezúgtunk Triesztbe, szinte csak a tenger állított meg minket. Egy viharos éjszaka után, a fenséges Mont Saint Michele tetejéről szinte az egész Pó síkságra leláttunk. Velencén, Aquileián, Ravennán keresztül értük el Fellini kedves városába Riminibe. Onnan egy őrült emelkedőn fel San Marinóba. Majd ismét a tengerparton Fanóig, a Via Flaminia keleti kapujáig. Kevés alvással, nagy lelkesedéssel, fogyó készletekkel közelítettünk Róma felé. Rekordokat döntöttünk a tervezettekhez képest, sokan önmagukhoz képest. A leghosszabb távolság egy nap alatt 170 kilométer volt, a legkésőbbi szállásfoglalás éjjel 11 óra. A Via Flaminia csodálatos volt. Ezen jártak haza Rómába a germán légiók. Ők gyalog, mi nyeregben. A nyomaikban kerekeztünk a csodálatos Umbrián át. Gubbión keresztül zúgtunk le, majd fel Assisibe. Talán ez volt a legszebb. Hajnali séta a városban, majd Giottó csodálatos freskói a Szent Ferenc bazilikában. Megmásztuk a hegyen épült, de varázslatos Narni városát, ahol hiányoltuk Galeotto és Janus szobrát a Galeotto térről. Aztán már nagyon fáradtan, de egyre izgatottabban kezdtük érezni Róma közelét. Róma is felfelé volt. Az utolsó napon is felfelé. Amikor először fentről megpillantottuk Romát, bizonyára mindenki elmondta a saját hálaimáját, és bizonyára mindenki többnek érezte önmagát korábbi énjénél. Emlékszem, végignéztem a fiúkon - csodáltam őket. Mindegyiket más miatt. Közel voltunk egymáshoz 1500 kilométer közös szenvedésében és örömében. Hegytetőről zúdultunk le az alattunk elterülő Rómába. Lecsaptunk a városra. Elfoglaltuk. Hat csodás nap elé néztünk. Volt szállásunk, meleg kajánk, tisztálkodási lehetőségünk. Fenekünket nem törte többé a nyereg. Véget ért a kentaúrlétünk. Többségében nem bántuk. A busszal érkezett társaság nagy örömmel fogadott bennünket. Újra együtt volt az osztály. A legszebb helyen, az Aventinus dombon. Másnap Imre atya és Horváth tanár úr vezetésével megkezdődött a város bejárása. Sok-sok gyaloglás, még több csodálatos élmény minden nap.  A Szent Péter téren vasárnap láttuk a Szentatyát, sétáltunk a Via Appia csodálatos fái alatt, vaksin igyekeztünk látni a katakombák sötétjében. A Pantheonban ránk tűzött a fény a kupola nyílásán keresztül. A Colosseumban szinte elvesztünk a gigászi formák közt kígyózó tömegben. A pizza is mindenhol finom volt. A fagyi is.  Örök város – örök élmény.
Mi, bringások sokat éltünk ez alatt a 21 nap alatt, sokat tanultunk egymásból, magunkból. Valójában nyáron indultunk, és ősszel érkeztünk haza. Őrült menet volt: a kereszttől a keresztig tartott az útunk. Köszönjük a lehetőséget!


Komálovics Zoltán
kísérőtanár

Pannonhalmi Bencés Gimnázium

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése